Istoricul Parohiei Grădinari

Istorie Martie 21, 2014

Satul Grădinari, numit în vechime şi Chişărei, este situat în partea de Nord-Est a ţării şi a oraşului Iaşi. 

Satul Grădinari, numit în vechime şi Chişărei, este situat în partea de Nord-Est a ţării şi a oraşului Iaşi. Este situat pe malul drept al pârâului Jijia, la Sud de Medeleni şi la o depărtare de 8 km  spre Sud-Est de Sculeni. Satul se învecinează la Nord cu Medeleni; la Nord-Est cu Petreşti; la Sud cu Cilibiu, iar la Sud-Vest cu Cotul lui Ivan. Are un număr de 100 de familii cu 250 de locuitori, în  marea majoritate agricultori. Deoarece pe terenurile localităţii au funcţionat mai mult timp grădinile de legume şi zarzavaturi ale C.A.P., localitatea şi-a atras această denumire de Grădinari.

  Până la marea foamete din 1946, satul Grădinari nu avea biserică, credincioşii mergând la biserica din Medeleni. După această perioadă, oamenii au dorit să aibă şi la ei în sat biserică fapt ce a dus la construirea unei biserici din  pământ susţinută de stâlpi de stejar, având formă de corabie cu o singură turlă în care este aşezat clopotul de 90 kg. Biserica este acoperită cu tablă care, de-a lungul timpului a fost schimbată de mai multe ori.

  Potrivit mărturiilor scrise (un Penticostar din 1953 şi un Liturghier din 1950), credinciosul Vasile I.Filip a contribuit la ridicarea Sfintei Biserici cu cea mai mare sumă, iar construcţia a fost începută în anul 1946 de către bătrânul Prodan din Aroneanu, preot fiind Ilie Martiniuc, cântăreţ domnul Mihai Toma şi paraclisier Gheorghe Cărăuşu, ajutaţi fiind şi de credincioşii din localitate. Sfînta Biserică a fost finalizată în anul 1948, iar la 15 August 1948 are loc sfinţirea acesteia.

  Până în anul 1999 Parohia Grădinari era filie a Parohiei Petreşti. La data de 1 Iulie 1999, prin hotărârea Sfintei Mitropolii a Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea Înaltprea Sfinţitului Mitropolit Daniel, ia fiinţă Parohia Grădinari cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului, preot slujitor al Sfântului Altar fiind numit Ciobanu C. Daniel-George. Parohia aparţine de Protopopiatul II Iaşi.

  În timpul preotului Ciobanu Daniel s-a refăcut instalaţia electrică în Sfânta Biserică şi a fost turnat un nou clopot. În anul 2003, este instalat aici ca preot  Severin Cristian sub a cărui îndrumare s-au ridicat noile construcţii: casa de prăznuire şi casa parohială.

  La data de 9 Decembrie 2008 s-a oficiat de către Preasfinţitul Părinte Episcop- Vicar Calinic Botoşeneanu, împreună cu un sobor de preoţi şi în prezenţa protopopului Vilie Doroşincă şi a unui număr foarte mare de credincioşi sfinţirea celor două clădiri şi a troiţei de la intrare( troiţă ridicată cu cheltuiala fam. Borşanu Constantin), mulţumind pe această cale credincioşilor care s-au ostenit să ducă la bun sfârşit această lucrare dumnezeiască.

  Tot în această zi , a avut loc şi instalarea preotului Stănoi Ion-Claudiu, cu binecuvântarea de a duce mai departe cele de folos Sfintei Biserici.